BAABA
MNB Inflációs jelentés (2015.04.)

Marci
» Cikkek » -Jegybank- » Infláció

    MNB Inflációs jelentés (2015.04.)
   
| 379 | 2015-06-02 | Marci | Hozzászólások (0)

 

A 2015. ÁPRILIS HAVI INFLÁCIÓS ADAT ÉRTÉKELÉSE
2015 áprilisában az infláció -0,3, a maginfláció 1,2, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalékos értéket mutatott. Az infláció 0,3 százalékponttal, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal nőtt az előző hó-naphoz képest. Az infláció növekedését elsősorban a piaci szolgáltatások – a pénzügyi szolgáltatások tavalyi árcsökkenésének bázisból való kiesése miatt bekövetkező – és a nem feldolgozott élelmiszerek árindexének emelkedése okozta (1. ábra).
Inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatóink (a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) enyhén emelkedtek az előző hónaphoz képest, de továbbra is stabilan a már közel két éve jellemző 1,5-2,0 százalékos sávban alakultak. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak (2. ábra).
Az alábbiakban a középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek árváltozásait elemezzük röviden.
Az iparcikkek árai enyhén emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tartós és a nem-tartós iparcikkek árai is növekedtek.
A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek. A termékkörön belül általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetőek.
A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest.

Budapest, 2015. május 8.
 

Bővebben: http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/inf-alapm/Inflacios_folyamatok_ertekelese_HU_2015_aprilis.pdf


Összes hozzászólás: 0
avatar

6.11., Vasárnap