BAABA
MNB Inflációs jelentés (2015.05.)

Marci
» Cikkek » -Jegybank- » Infláció

    MNB Inflációs jelentés (2015.05.)
   
| 463 | 2015-06-12 | Marci | Hozzászólások (0)

 

A 2015. MÁJUS HAVI INFLÁCIÓS ADAT ÉRTÉKELÉSE

2015 májusában az infláció 0,5, a maginfláció 1,3, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalékos ér-téket mutatott. Az infláció 0,8 százalékponttal, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal nőtt az előző hónap-hoz képest. Az infláció növekedését elsősorban a szabályozott árak tavalyi számottevő árcsökkenésének bázisból való kiesése, valamint a nem feldolgozott élelmiszerek és az üzemanyag árindexének emelkedése okozta (1. ábra).

Inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatóink (a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) enyhén emelkedtek az előző hónaphoz képest. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflá-ciós környezetre utalnak (2. ábra).

Az alábbiakban a középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek árváltozásait elemezzük röviden.

Az iparcikkek árai enyhén emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tartós és a nem-tartós iparcikkek árai is növekedtek.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek. A termékkörön belül a máshova fel nem sorolt pénzügyi szolgáltatások árai csökkentek, ezt leszámítva általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetőek.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében változatlan maradt az előző hónap-hoz képest.

Budapest, 2015. június 9.

Bővebben: mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/inf-alapm/Inflacios_folyamatok_ertekelese_HU_2015_majus.pdf

 

Forrás:

  http://mnb.hu

Összes hozzászólás: 0
avatar

9.27., Kedd