BAABA
MNB Inflációs jelentés (2015.06.)

Marci
» Cikkek » -Jegybank- » Infláció

    MNB Inflációs jelentés (2015.06.)
   
| 393 | 2015-08-03 | Marci | Hozzászólások (0)

 

A 2015. JÚNIUS HAVI INFLÁCIÓS ADAT ÉRTÉKELÉSE
2015 júniusában az infláció 0,6, a maginfláció 1,3, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalékos ér-téket mutatott. Az infláció 0,1 százalékponttal nőtt, míg a maginfláció nem változott az előző hónaphoz képest. A teljes infláció, illetve a csoportok többségénél az éves árindexek csak kismértékben változtak májushoz képest (1. ábra).
Inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatóink (a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) nem mutattak érdemi elmozdulást az előző hónaphoz képest. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak (2. ábra).
Az alábbiakban a középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek árváltozásait elemezzük röviden.
Az iparcikkek árai enyhén emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tartós és a nem-tartós iparcikkek árai is növekedtek.
A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek. A termékkörön belül a mobiltelefon és internet árak csökkentek, ezt leszámítva általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetőek.
A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében változatlan maradt az előző hónap-hoz képest.
Budapest, 2015. július 8.

Bővebben: http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/inf-alapm/Inflacios_folyamatok_ertekelese_HU_2015_junius.pdf

 

Forrás:

  http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arak/inflacios_alapmutatok_(MNB)

Összes hozzászólás: 0
avatar

9.27., Kedd